Dementie tegengaan?

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar de pagina”]

Neuro-epidemioloog en onderzoeker dr. Sebastian Köhler houdt zich al 12 jaar bezig met de vraag: kun je zelf dementie voorkomen?

Tijdens zijn onderzoeken heeft hij verschillende beschermende factoren tegen dementie en risicofactoren voor de kans op dementie aangetoond. Sebastian wil dat het brede publiek meer aandacht besteedt aan de preventie van dementie. Dat vinden wij ook! Hoe meer mensen hierover weten, hoe meer er rekening mee gehouden wordt. Sebastian zit ook aangesloten bij het onderzoeksproject ABOARD.  Dit project is een landelijk onderzoek naar de preventie en predictie van alzheimer. 

Bescherming en risico’s

Sebastian heeft met zijn collega’s beschermende factoren en risicofactoren in kaart gebracht.

Dit zijn de beschermende factoren: gezond eten, voldoende bewegen en nieuwsgierig blijven.

De risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, roken, depressie, overgewicht, hartziekte en chronische nierziekten. Deze factoren verhogen de kans op dementie.

Gedragsverandering

Het is belangrijk om de beschermende factoren dagelijks op te volgen. Maar het kan lastig zijn om je gedrag permanent aan te passen. Gelukkig heeft Sebastian er wat voor. Hij heeft samen met collega’s een app gemaakt. In de app, genaamd Mijnbreincoach, staan tips. De app werkt ook als een soort coach, om je veranderende levenstijl vol te houden. Sebastian is van plan om zo een app te ontwikkelen speciaal voor mensen met beginnende dementie. Wij vinden dit een mooi initiatief en zijn benieuwd naar de mogelijke app en de uitkomst er van.

Preventie

Sebastian hoopt dat in de toekomst dementie risicofactoren meer bespreekbaar zullen zijn. Mocht je zelf meer willen weten over de preventie van dementie? Check deze preventiepagina’s

© bron en beeld Alzheimer Nederland

Naar de inhoud springen