Jong met dementie

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar de pagina”]

Dementie wordt vaak alleen maar gekoppeld aan ouderen. Maar dementie hoeft zich niet per se pas op een leeftijd van 70+ te ontwikkelen. In een interview van RTL Nieuws vertelt Carola hoe haar man Ray op zijn 47ste kampt met dementie.

Carola vertelt hoe zij op vakantie erachter kwam  “Er waren meerdere incidenten. Zo liet hij een keer ons dochtertje van 3 alleen bij het zwembad achter, terwijl hij met de andere twee naar een terrasje ging. We stonden een keer bij een parkeerautomaat en Ray wist niet meer hoe hij moest betalen. Bij het vliegtuig kreeg hij zijn QR-code niet tevoorschijn op zijn telefoon en in het vliegtuig ging hij op de verkeerde stoel zitten, ervan overtuigd dat het de juiste was.”

Rond 15.000 van mensen die kampen met dementie zijn jonger dan 65 jaar. Zij horen bij de groep jonge mensen met dementie.   

Deze groep groeit, omdat de ziekte tegenwoordig beter wordt herkend. “Eerder kregen deze mensen vaak de diagnose burn-out of depressie”, zegt Harro Seelaar van het Alzheimercentrum in het Erasmus MC. “De ziekte uit zich bij jonge mensen namelijk anders. Ze zijn bijvoorbeeld minder vaak vergeetachtig en hebben bijvoorbeeld vaker taalproblemen. Ook ontwikkelt de ziekte bij jonge mensen vaak sneller.”

© Bron RTL Nieuws en MedicalFacts

Ga naar de inhoud