Kijktip: Wei

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar de pagina”]

Kijktip: De prachtige en indrukwekkende documentaire Wei is op 21 september a.s. (Wereld Alzheimer Dag) om 20.25 uur te zien op NPO2. Wei toont de impact van dementie op een gezin. Ruud Lenssen (34) filmde zijn ouders gedurende de laatste twee jaar die zijn vader nog thuis kon wonen. Vanaf de première  trekt Wei volle zalen en maakt veel indruk op het publiek.

Een ontroerend portret
Wei is een ontroerend portret van een patiënt en zijn verzorgers. De werkwijze van zoon Ruud Lenssen levert een zeer intieme film op waarmee Lenssen de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken: ‘De angst, de onzekerheid, de schaamte, de frustratie, het zit allemaal in de film. Om het vaak stille lijden van mantelzorgers zichtbaar te maken wilde ik die pijn zo eerlijk mogelijk weergeven. Ons zorgstelsel zit zo in elkaar dat er een enorme druk ligt bij mantelzorgers.’ In de film zie je wat dit voor een gezin betekent.

Onvermijdelijk afscheid
Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

Absolute aanrader
Misschien heb je ‘m al gezien, want de documentaire werd begin dit jaar in de Noordwijkse Muze vertoond. Zo niet, Wei is een absolute aanrader. Meer info vind je op de Facebook-pagina van ‘Wei’.

 

Ga naar de inhoud