Proefschrift over dementie

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar de pagina”]

Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde bij Marente, gaat promoveren. De stelling waarmee Klapwijk zich in haar proefschrift mee bezig houdt is: ‘Dementie is een terminale ziekte, die vraagt om een palliatieve benadering: zorg gericht op kwaliteit van leven.’ 

‘Dementie wordt nog regelmatig als chronische ziekte gezien, terwijl het de levensverwachting aanzienlijk doet dalen,’ vertelt Klapwijk.  ‘Als een ander familielid ooit tien jaar in een verpleeghuis heeft gewoond, dan verwachten ze vaak dat dit nu ook het geval zal zijn.’ Ook zorgverleners hebben volgens Klapwijk soms moeite met de inschatting van de levensverwachting van mensen met dementie. In het verpleeghuis maakt Klapwijk gebruik van de zogeheten surprise question: ‘Zou het je verbazen als deze patiënt binnen 12 maanden komt te overlijden?’ ‘Hierop antwoorden veel zorgverleners met “ja”. Maar mensen met dementie hebben een veel grotere kans om te komen overlijden. 

Volgens schattingen zullen er in 2040 in Nederland een half miljoen mensen zijn die met dementie te kampen hebben.  Klapwijk onderzocht hoe de kwaliteit van leven voor deze groeiende groep patiënten verbeterd kan worden. 

Wij vinden dit een heel interessant proefschrift. Het is een belangrijk onderwerp en het is leuk dat Klapwijk in de regio werkt (Marente). 

De promotieplechtigheid van Maartje Klapwijk vindt plaats op donderdag 20 januari om 10.00 uur. De plechtigheid is vanwege de coronamaatregelen alleen via deze livestream te volgen: een livestream van Universiteit Leiden 

© foto en bron Medisch Contact 

 

Ga naar de inhoud