Montessori & dementie

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar de pagina”]

Uiteraard liet het team dementievriendelijk Noordwijk Wereld Alzheimer Dag afgelopen maandag 21 september niet zomaar voorbij gaan! Samen met de bibliotheek organiseerden we een zeer bijzondere lezing met een internationale gast. Vanuit haar woonplaats op Bali vertelde wetenschapper Eva van der Ploeg over het inzetten van Montessori-principes bij mensen met dementie. Het werd een geslaagde middag; de inspirerende lezing werd goed bezocht en de reacties waren positief.

Montessori
Montessori is van oorsprong een lesmethode voor kinderen, ontwikkeld door de Italiaanse arts Maria Montessori. De methode is speciaal voor ouderen met dementie bewerkt waarbij kinderlijke aspecten zijn weggelaten. Het inzetten van de Montessori-methode bij mensen met dementie is relatief nieuw en wordt als zeer effectief ervaren. Met name als het contact moeilijker wordt. Soms lukt het om weer contact te maken met mensen met vergevorderde dementie door samen een bepaalde activiteit te doen. In Australië is de methodiek inmiddels landelijk geïmplementeerd en passen duizenden mantelzorgers de principes succesvol toe. In Nederland nog niet, vandaar dat Marion Loor en Sandra de Jonge (team dementievriendelijk Noordwijk) Van der Ploeg uitnodigden om hier meer over te vertellen. Van der Ploeg deelde de resultaten van haar onderzoek in Australië en lichtte toe hoe zij de Montessori-principes toepast in de omgang met mensen met dementie.

Ervaringen in Noordwijk
Sandra de Jonge, verpleegkundige in de wijk in onze gemeente, volgde een training over de Montessori-benadering bij dementie bij Van der Ploeg. ‘In mijn werk kom ik veel bij mensen met dementie en ik wilde meer leren over de Montessori-benadering. Voor een deel bleek ik het onbewust al te gebruiken en na de training ben ik het bewust volop gaan inzetten.’ En met succes, volgens Sandra hebben haar cliënten er duidelijk baat bij. ‘Mensen met dementie kunnen vaak heel goed meedoen, als je passende activiteiten in kleine delen aanbiedt en meer gebruik maakt van non-verbale communicatie. Het is belangrijk om de hulp en begeleiding iedere dag opnieuw af te stemmen op de wensen en mogelijkheden van cliënten. Ik neem zo min mogelijk handelingen over. Met subtiel sturen op het juiste moment kunnen mensen vaak nog heel veel zelf en dat geeft hen een zichtbaar goed gevoel! Zelf je boterham smeren, je eigen kleding uitzoeken, je agenda bijhouden en je orchideeën verzorgen. Hoe fijn is dat?’

“In werkelijkheid is hij die wordt bediend beperkt in zijn onafhankelijkheid. Dit concept zal de basis vormen voor de waardigheid van de mens van de toekomst.”
Maria Montessori

Heb je de lezing gemist of wil je ‘m nog eens zien en beluisteren? Dat kan! Bekijk de opname hier. Meer over Eva van der Ploeg vind je op haar website. Voor vragen aan Eva kun je mailen naar: soulfulbrain@gmail.com.

Ga naar de inhoud