Over Dementievriendelijk Noordwijk

Dementievriendelijk Noordwijk is gebaseerd op het landelijke programma ‘samen dementievriendelijk’. Een programma dat zich inzet om heel Nederland dementievriendelijker te maken en het taboe rondom dementie te doorbreken. In Nederland leven naar schatting 280.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Het doel van het programma ‘samen dementievriendelijk’ is om Nederlanders de komende jaren bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Dementie raakt ons allemaal

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Eind 2018 telde Noordwijk 440 mensen met dementie en Noordwijkerhout 270 (bron: Alzheimer Nederland). Dat betekent dat er in iedere straat in zowel Noordwijk als Noordwijkerhout iemand met dementie woont. De cijfers van De Zilk zijn (nog) niet bekend. Op basis van voorspellingen van de toekomstige bevolkingsopbouw, is de prognose van het aantal mensen met dementie in 2040 rond 870 Noordwijk en 560 in Noordwijkerhout. Dat betekent dat steeds meer inwoners en organisaties dagelijks te maken krijgen met dementie. Dementie raakt ons dus allemaal. Ga daarom samen met je buren, clubs, ondernemers, zorgaanbieders en vrijwilligersorganisaties aan de slag en maak Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk dementievriendelijk!

Elkaar een handje helpen

Dementievriendelijk Noordwijk streeft naar een  dementievriendelijke samenleving waarin iedereen dementie accepteert en elkaar een handje helpt wanneer dat nodig is. We willen dat de focus komt te liggen op wat mensen met dementie nog wél kunnen. Dat er een gemeenschap ontstaat waarin mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund voelen. In onze dementievriendelijke gemeente kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving. Zodat zij gewoon alledaagse activiteiten kunnen voortzetten: boodschappen doen, bankzaken regelen of naar een club, de bieb of een museum gaan. Waarbij de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. Op deze website leer je hoe je dementie kunt herkennen en hoe je iemand met dementie het beste kunt benaderen. Bekijk de vele tips, de talloze voorbeelden, initiatieven en activiteiten en laat je inspireren!

Mooie initiatieven in Noordwijk

Wat gebeurt er zoal in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk op dementievriendelijk gebied? Er zijn al tientallen mooie initiatieven gestart om onze gemeente dementievriendelijker te maken. Zo is er een informatiepunt dementie met een wekelijks inloopspreekuur waar je terecht kunt met al je vragen. Noordwijk heeft diverse ontmoetingscentra speciaal voor mensen met dementie en hun partners. Heb je behoefte aan lotgenotencontact? Bezoek dan eens een Alzheimercafé. Houd onze nieuwspagina in de gaten en volg ons op Facebook. Ook voor speciale beweegprogramma’s, activiteiten en dagbesteding kun je prima terecht. Leuk om te weten is dat ons eigen Grand Hotel Huis ter Duin het allereerste dementievriendelijke hotel in Nederland was. Bovendien ontwikkelde het hotel de online training ‘goed omgaan met dementie in de horeca’. Kijk op de kaart voor adressen en meer info.

Houd onze nieuwspagina in de gaten en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van speciale events en dementiegerelateerde activiteiten in onze regio!

Het team

Het team Dementievriendelijk Noordwijk is in 2017 ontstaan en bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente en zorg- en welzijnsorganisaties. Op een rij: 

  • Arjan Kersten, beleidsadviseur bij de gemeente Noordwijk;
  • Baukje Mulder-Veenema, voorzitter KBO Noordwijk;
  • Henny Roos, directeur-bestuurder van Groot Hoogwaak;
  • Jolanda van Honk, manager Jeroen Noordwijk bij Marente;
  • Marion Loor, directeur Welzijn Noordwijk;
  • Sandra de Jonge, verpleegkundige bij Marente.
Ga naar de inhoud