Help de mantelzorger van iemand met dementie

Help de mantelzorger van iemand met dementie

In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mantelzorgers, die zorgen voor iemand met dementie. Van hen is ongeveer de helft (te) zwaar belast door de combinatie van werk en mantelzorg. Daardoor gaat de kwaliteit van leven voor zowel de mantelzorger als degene met dementie achteruit. Jij kunt daar iets aan doen.

'Ik red me wel'

Voor veel mensen is dementie nog een taboe. Voor een mantelzorger, iemand die zorgt voor een naaste met dementie, is het daarom vaak moeilijk aan anderen hulp te vragen. Zij stuiten vaak op onbegrip in hun omgeving en willen een ander niet tot last zijn. ‘Ik red me wel’, hoor je vaak. Gelukkig durven steeds meer mantelzorgers af en toe de boodschappen of een andere dagelijkse klus aan een ander over te laten. Vooral hulp bij praktische zaken is voor een mantelzorger het makkelijkst te aanvaarden.

Mantelzorger ondersteunen

Mantelzorgers kunnen zorg vaak moeilijk uit handen geven. Bied een mantelzorger van iemand met dementie daarom vooral praktische ondersteuning. Zoals schoonmaken, gras maaien, boodschappen doen, een cadeautje voor een (klein)kind kopen, een lift met de auto of even de hond uitlaten. Neem eventueel tijdrovende klussen over die veel energie en geduld kosten. Zoals het bijhouden van de financiën en het zoeken van een vrijwilliger voor klusjes in huis. Of bekijk samen welke organisaties in de omgeving ondersteuning hierbij bieden. Help bij het vinden van de beste dagopvang voor degene met dementie. Mantelzorgers hebben het namelijk vaak druk met geregel en planning.
En de boog kan niet altijd gespannen staan. Ga erop uit met een mantelzorger of neem even de zorg over. Daarmee geef je de mantelzorger ademruimte om iets leuks voor zichzelf te doen.

Ga naar de inhoud