Tips en inspiratie

Kan ik voor jou...?

Ken jij iemand met dementie? Dan vind je het misschien af en toe bést lastig om contact te maken met je buur, vriend(in), sportmaatje en zijn of haar mantelzorger. Daarom is er onze campagne ‘Dementievriendelijk in je buurt’. Overwin dat ongemakkelijke gevoel! Doe de online training ‘In je buurt’.

Lezing Montesorri-methode

Op Wereld Alzheimer Dag 2020 organiseerden dementievriendelijk Noordwijk een inspirerende lezing. Wetenschapper Eva van der Ploeg vertelde ons over het inzetten van Montessori-methode bij mensen met dementie. In Australië passen duizenden mantelzorgers de effectieve principes succesvol toe. Teamlid Sandra de Jonge ook. ‘Na een training zet ik het volop in en mijn cliënten hebben er zichtbaar baat bij.’ Lees verder of bekijk de opname

Help mee, post een kaart!

Misschien kan iemand in jouw omgeving met dementie jouw hulp goed gebruiken. Ga eens een keertje langs voor een kopje koffie of een klusje! Met de ‘Kan ik voor jou’ kaart bied je eenvoudig hulp aan mensen met dementie en hun mantelzorgers in jouw omgeving. Een klein gebaar, een groot verschil. Print de kaart uit, vul hem in en geef hem af. Zo maak jij met een klein gebaar een groot verschil. Download ‘m hier: Kan-ik-voor-jou-kaart-def.

Blijf in beweging

Bewegen is goed voor lichaam én geest van je naaste.  Uit onderzoek blijkt dat bewegen positieve effecten kan hebben op de dementie. Bewegen houdt je naaste fitter en het lichaam gezonder en kan een positief effect hebben op het slaappatroon én op de eetlust. En als je naaste vrolijker wordt van bewegen, helpt dat angst en onrust te verminderen. Lees het hele artikel op dementie.nl. 

© Foto: Mike Raanhuis

Reflections from the past

Kunst verlicht! Fotograaf Tom Hussey is de artiest achter de zeer indrukwekkende en prijzen winnende fotoserie ‘Reflections from the past’ met prachtige foto’s van oude mensen die een jongere versie van zichzelf in de spiegel zien. Het verstrijken van de tijd, gevangen in één foto. Bekijk de gehele fotoserie op mantelzorgelijk.nl. Meer dan de moeite waard!

© Foto Tom Hussey

De kracht van muziek

Bepaalde liedjes kunnen ook bij mensen met dementie herinneringen oproepen. ‘Wanneer iemand dementie ontwikkelt en veel functies achteruitgaan, blijven er toch nog gebieden over die zorgen voor de opslag van de muziek uit jouw jeugd en de bijbehorende herinneringen’, legt neuroloog Erik Scherder uit in Avro’s Dokters van morgen. ‘Die muziek kan iemand helpen om bijvoorbeeld weer te praten over die situatie van vroeger.’ Lees het hele artikel.

Langer meedoen

Zeventig procent van alle mensen met dementie in Nederland woont thuis en wil graag mee blijven doen aan het dagelijks leven. Alzheimer Nederland biedt de helpende hand met het boekje ‘Langer meedoen’ met inspirerende voorbeelden om gemeenten dementievriendelijker te maken. Wil je een gratis exemplaar bestellen van ‘Langer meedoen’? Stuur een mail aan info@alzheimer-nederland.nl onder vermelding van ‘boekje Langer Meedoen’.

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Luister naar de pagina”]

Gratis boekje

Mensen met dementie willen graag vitaal blijven en meedoen in de samenleving. Meestal kan dat ook, met een aanpassing of met ondersteuning. Hoe kan je hier het beste bij helpen? Je leest het in het boekje ‘Een goed leven met dementie’ met tips en verhalen van mensen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners. De inspirerende verhalen brengen je mogelijk op ideeën om het leven van mensen met dementie zo waardevol mogelijk te houden.

Huis ter Duin

Ons eigen Grand Hotel Huis ter Duin is al vanaf de start nauw betrokken bij het initiatief om de samenleving dementievriendelijk te maken. Het beroemde hotel was het allereerste dementievriendelijke hotel in Nederland. Huis ter Duin ging nog een stapje verder en ontwikkelde samen met het landelijke programmateam de online training ‘goed omgaan met dementie in de horeca’. Dit goede voorbeeld volgen? Doe een gratis training voor jouw branche!

Treffend filmpje

In samenwerking met NS en Connexxion de campagne ‘GOED omgaan met dementie in het OV’ vorig jaar gestart. Reizen met het OV is voor mensen met dementie is niet vanzelfsprekend. Wees alert en (h)erken reizigers met dementie. 

Ga naar de inhoud