Wat jij kunt doen in je buurt

Loopt je buurvrouw in pyjama op straat of kijkt je overbuurman steeds zo verward om zich heen? Wees dan alert. In iedere straat in zowel Noordwijk als Noordwijkerhout woont wel iemand met dementie. Ken jij iemand met dementie in jouw buurt? Dan kun je zeker iets voor hem of haar betekenen! Help mee aan een dementievriendelijke buurt en help iemand met dementie in jouw buurt.

GOED omgaan met dementie

Signaleer

Je wilt iemand met dementie graag op de juiste manier benaderen. Die mevrouw bijvoorbeeld, die tevergeefs aan de gesloten deur trekt. Of die meneer die plotseling zonder te betalen verward het café uitloopt. Leer hoe je hen op een goede manier aanspreekt. Hoe? Start met de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’. Test je kennis over dementie en leer in een aantal stappen hoe je omgaat met mensen met dementie. Je kunt de training zelf doen, maar je kunt ook een team samenstellen met buurtgenoten, vrienden of sportmaatjes. Zo kunnen jullie samen je kennis over dementie en je vaardigheden in de omgang met mensen met dementie vergroten!

Een kleine moeite, een groot gebaar

Iemand met (beginnende) dementie kan zichzelf meestal prima redden, maar vaak kunnen zij wel wat hulp gebruiken van mensen uit hun omgeving. Je kunt hen op allerlei manieren tot steun zijn. Een klein gebaar of een uurtje van je tijd is vaak al genoeg. Stem wel van te voren af met de mantelzorger (indien deze er is) en kijk vooral naar wat iemand met dementie nog wél kan.
Zomaar een paar ideeën: Help iemand met dementie om boodschappen te doen. Neem ze een keer mee naar de sportvereniging of het buurthuis. Drink eens een kopje koffie bij een buurman of buurvrouw met dementie. Bekijk samen foto’s van vroeger. Of maak samen een korte wandeling of laat samen de hond uit. Misschien kunnen jullie samen in de tuin werken? Een kleine moeite, een groot gebaar.

We helpen

Op wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander. Met een klein beetje begrip en aandacht voelt iemand met dementie zich gehoord en gewaardeerd. En de eventuele mantelzorger krijgt even tijd voor zichzelf.

Ga naar de inhoud