Wat jij kunt doen op je werk

Niet alleen oudere mensen kunnen dementie krijgen, het kan ook jongere mensen treffen. Die klant, die in paniek raakt omdat hij zijn lijstje niet kan vinden. Of de bezoeker die niet begrijpt hoe de glazen draaideur werkt. En hoe ga je om met een collega met dementie? Herkennen jij en je collega’s dementie? Weet je hoe je klanten of bezoekers met dementie kunt herkennen en het beste kunt benaderen? 

Vergroot je kennis

Vergroot je kennis over dementie en vaardigheden in de omgang met mensen met dementie. Volg één van de online trainingen. Dat kan ook samen met je collega’s. Want hoe mooi zou het zijn als je gehele organisatie dementievriendelijk wordt? Zodat iedereen binnen de organisatie weet hoe te handelen bij dementie, de dienstverlening verbetert en de omgeving veilig voelt voor klanten of bezoekers met dementie. Start met de basistraining ‘GOED omgaan met dementie’ waarin je leert hoe je dementie kunt herkennen en hoe je iemand met dementie in bepaalde situaties het beste kunt benaderen.

Steun een collega met dementie

Zo’n 12.000 mensen in Nederland krijgen dementie voordat ze 65 jaar zijn. Deze mensen zijn vaak nog aan het werk op het moment dat ze de diagnose krijgen. Zij willen graag zo lang mogelijk normaal blijven meedraaien in de maatschappij. Stel dat het één van je collega’s overkomt. Hoe kun je hem of haar dan zo goed mogelijk ondersteunen? Luister vooral goed naar je collega. Houd rekening met gevoelens, ideeën en wensen. Bied hulp aan wanneer de werkzaamheden van je collega moeten worden aangepast, zodat hij of zij minder of minder zware taken heeft. Neem nooit ongevraagd taken over, maar overleg. Help je collega om een zo prettig mogelijke werkplek te vinden. Bijvoorbeeld een werkplek waar hij of zij weinig wordt gestoord.

Collega's en mantelzorg

Veel werkende mensen krijgen te maken met de zorg voor een partner, familielid of vriend. Van alle mantelzorgers heeft de helft ook de zorg voor kinderen of een baan naast al dat onbetaalde werk. Het aantal mensen met dementie stijgt de komende jaren explosief. Daardoor neemt ook het aantal mantelzorgers enorm toe. Als er bij je bedrijf of organisatie meer dan tien mensen werken, is de kans groot dat één van hen mantelzorger is of nog gaat worden. Het is goed om daar rekening mee te houden. Bespreek met elkaar wat je kunt doen om een mantelzorger af en toe te ontlasten. 

Ga naar de inhoud